"E T E R N A " je pocela sa radom 03.04.1995. godine. Od pocetka je stavljen akcenat na preventivu i rano otkrivanje oboljenja od posebnog medicinskog znacaja, kao sto su maligne i hronicne nezarazne bolesti |
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Minerali
Obzirom na to da biološka vrednost namirnica zavisi od sadržaja energetskih, gradivnih i zaštitnih materija i od njihovog kvantitativnog odnosa, onda se u dnevnom obroku mora pojaviti najmanje po jedna iz svake grupe namirnica. Učešće odnosno količina svake namirnice direktno zavisi od energetskih potreba i to po sledećoj šemi:
Učešće namirnica u strukturi dnevnog obroka (%) Poreg toga, dnevni obrok treba da zadovolji potrebe organizma. Neophodno je misliti i na druge zahteve i to:
Cilje raspodele na manje obroke je da se uspostavi ravnoteža između količine unete hrane, funkcionalnih sposobnosti organa za varenje i raspodele energetske potrošnje u toku dana. Koliko će se odvojiti za svaki pojedini obrok zavisi od navika ljudi. Za naše uslove života i rada najviše bi odgovaralo da se za doručak planira 30%, za ručak 40%, a za večeru 30%. Sve u svemu, preporuke mnogih stručnjaka za pravilnu ishranu mogu se iskazati jednom rečenicom – ne jesti previše, ali ni premalo, odnosno – jesti dovoljno. »Dovoljno« je vrlo individualna karakteristika, jer se i potrebe ljudi međusobno razlikuju. Ipak, »više« svakako vodi u gojaznost i niz posledica štetnih po zdravlje i radnu sposobnost, dok će »manje« voditi u niz deficitarnih stanja, koja takođe ugrožavaju zdravlje. Vodič ishrane
Dajemo
vodič za ishranu, koji ima za cilj da pomogne u izboru namirnica. One
će zadovoljiti potrebe organizma u gradivnom i energetskom smislu.
Sve
namirnice su podeljene u 4 osnovne grupe:
Voće i povrće – 4 do 5
porcija dnevno.
Primer
jedne porcije: -
125 ml (pola šolje) povrća ili voća, -
125 ml (pola šolje) soka, -
jedan krompir srednje veličine, jedna šargarepa, jedan
paradajz, jedna breskva, jedna jabuka, jedna narandža ili banana.
Hleb i žitarice – 3 do 5 porcija
dnevno
Primer
jedne porcije: -
jedna kriška hleba, -
125-250 ml (pola – jedna šolja) cerealija, -
jedna kriška tost hleba, -
jedna zemička, -
125-200 ml pirinča, makarona ili kuvanih špageta.
Energetske
potrebe su promenljive u odnosu na godine starosti, pol i profesiju.
Namirnice ovde prikazane, mogu da daju 1000-1400 kalorija dnevno. Ukoliko je
potrebna dodatna energija povećava se broj i količina porcija
koristeći iste namirnice ili dodajući nove iz iste grupe.
Mleko i mlečni proizvodi -
deca do 11 godina – 2 do 3 porcije -
deca u pubertetu – 3 do 4 porcije -
trudnice i dojilje – 3 do 4 porcije -
odrasli – 2 porcije
Primer
jedne porcije:
250
ml (jedna šolja) mleka, jogurta ili belog sira, 45 g topljenog sira.
Meso i njegove zamene – 2 porcije
dnevno
Primer
jedne porcije: -
60-90 g kuvanog posnog mesa, živine, džigerice ili ribe, -
60 ml (4 supene kašike) margarina, -
250 ml (jedna šolja) kuvanog graška ili sočiva, -
80-250 ml (jedna trećina šolje) koštunjavog voća, -
60 g topljenog sira ili belog mladog sira -
2 jajeta.
Održavati normalnu telesnu težinu znači
održati ravnotežu između unošenja i potrošnje energije. Sve veći
broj ljudi je manje fizički aktivan i nije u stanju da utroši energiju
unesenu hranom. Posledica toga je povećanje telesne težine –
gojaznost. To znači da bi trebalo više da se kreću ili manje jedu
– izgleda da je najbolje i jedno i drugo. Ukoliko smatrate da treba da smršate, držite se sledećih saveta:
1.
Potrebno je postepeno mršaviti. Prosečno gubljenje težine u toku
nedelje ne bi trebalo da iznosi više od 1 kg. Ukoliko gubite težinu brže,
može doći do degenerativnih promena u mišićima. Smanjivanje
energetske vrednosti hrane na 1200 cal – dovoljno je da bi se postiglo
postepeno smanjivanje težine. Pri mršavljenju ne zaboravite svoju fizičku
aktivnost u zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja.
2.
Unosite manju količinu mesa – 90 g kuvanog mesa je dovoljno da
zadovolji potrebe u belančevinama.
3.
Smanjite količinu masti u dnevnom jelovniku. Masti su koncentrovani
izvor energije. Uzimajte više ribljeg mesa i kuvane piletine bez kože.
Koristite odreske mesa koji su posni. Smanjite upotrebu sosova, uštipaka,
putera, margarina, kremova, zaprški, sladoleda. Smanjite ili izbacite potrošnju
alkohola.
4.
Smanjite ili izbacite namirnice koje su bogate šećerom (kolače,
kremove, čokoladu i dr.).
5.
Postanite fizički aktivniji na poslu i u slobodnom vremenu. Gubitak težine
je brži i održavanje težine je lakše ukoliko se svakog dana krećete.
Više malih promena u režimu ishrane mogu da dovedu do velike razlike u
energetskom bilansu. Koliko ste spremni da preduzmete za redukciju energije?
Da li ste spremni da izaberete:
-
crni hleb koji ima 73 cal (300 J) po parčetu, radije nego beli hleb ili
fino pecivo 158 cal (660 J)
-
krompir pečen u rerni 91 cal (380 J) radije nego pomfrit 155 cal (650
J) - 90 g mršave govedine sa koje je skinuta masnoća 170 cal (710 J) radije nego 90 g steka sa koga nije skinuta masnoća 310 cal (1330 J)
-
90 g pečene piletine 122 cal (510 J) radije nego ista količina
piletine pržene na ulju 154 cal (650 J)
-
125 ml zobenih pahuljica 69 cal (210 J) radije nego 250 ml zašećerenih
pahuljica 154 cal (90 cal – 300 J)
-
125 ml belog sira 106 cal (460 J) pre nego 45 g topljenog sira 181 cal (760
J) - 125 ml jogurta 83 cal (360 J) radije nego 125 ml krem sladoleda 141 cal (590 J)
-
250 ml obranog mleka 90 cal (380 J) radije nego 250 ml punomasnog mleka 157
cal (660 J). Predložene promene su u suštini veoma blage i navedeni koncept predstavlja samo racionalnu ishranu zdravih ljudi.
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
©
Ginekoloska ordinacija Eterna, 2000-2012. All rights reserved.
|